След репортажа, излъчен по NOVA, разследването за денталния специалист, мамил хора с десетки хиляди

...
След репортажа, излъчен по NOVA, разследването за денталния специалист, мамил хора с десетки хиляди
Коментари Харесай

Как зъболекар измами десетки пациенти

След репортажа, излъчен по NOVA, разследването за денталния експерт, мамил хора с десетки хиляди левове, приключи с арест в Перник. Освен в районната прокуратура в миньорския град, тъжби против доктор Петров има и в прокуратурите в София и Атина. 

Оказа се, че в Гърция също има издадена заповед за арест на зъболекаря.

Каква е била схемата в Атина и за какво той се е върнал в България преди седмици?

Гергана Асенова и Райчо Лютаков са измежду излъганите от зъболекаря Ивайло Валериев Петров.

Гергана е дала 2 000 лева за импланти. 

" Сложи ми анестезия, разряза венеца и сякаш направи процедурата. След време направих фотография и се оказа, че нямам импланти ", описа пострадалата.

Райчо пък е излъган с 900 лв., платени за мост на щерка му, който по този начин и не получават. А зъбите на 17-годишното момиче, които докторът е лекувал, се оказват развалени.

" Увредил е зъбите, отварял ги е и ги е затварял. Изобщо не ги е лекувал ", изясни мъжът.

Схемата в България била следната - искане на капаро, предоставяне на пари на ръка, без документи и промяна на адреси. 

Така през последните две години доктор Петров сменя пет кабинета в София и един в Перник. А в края на лятото предходната година отпътува за Атина, където също работи като ортодонт. В Гърция мъжът набира пациенти по интернет, като употребява подправено гръцко име.

" Имаше публикация във Фейсбук от името на един различен лекар - Йоанис Матакис. Пишеше, че слагал импланти за 350 евро ", описа Мариана Нешева.

" Твърдеше, че работи със зъботехници в България и по тази причина цените са му такива ", разясни Константин.

При персонални срещи, пред пациентите си в Гърция, българският ортодонт употребявал презимето си и се представял като доктор Валериев.

Схемата и в Атина е сходна на тази в България, разказват излъгани българи. 

В края на 2020 година Мариана се свързва със стоматолога, тъй като има потребност от импланти. Поставя ѝ 4, на обща стойност 1400 евро и желае половината като капаро и то без документ.

" Поиска ми 200 евро, с цел да ми махне конците. Около 24 дни стоях с тези конци в устата. Извика ме в неговата квартира на един кухненски стол и ги махна с една ножичка, каквато имам и аз. Доста болеше. Сега още веднъж имам болки, тъй като имплантите са поставени един до различен и не могат да се сложат зъби ", описа Мариана.

" От житейска и здравна позиция слага на риск живота и здравето на тези хора. Не е стерилно помещение, не разполага с нужния инструментариум. Имплантите биват разнообразни типове и разнообразни марки. Като здравно произведение те имат своите паспорти и серийни номера с баркод, по който можем да наблюдаваме, в случай че има дефекти или проблеми и да търсим отговорност от производителите ", изясни Мария Петрова, юрист по здравно право.

Мариана не получава паспорт. Казва, че не е знаела, че съществува подобен. В един миг обаче схваща, че  има излъгани българи и отхвърля да продължи лекуването си при доктор Валериев. Не му заплаща и останалата дължима сума.

Дилиана Пенева пък търси зъболекаря, с цел да й сложи мост на 4 зъба. Стойността му е 400 евро. Докторът желае половината като капаро. Дни по-късно, под предлог, че е в затруднена обстановка, я моли и за останалите пари. 

" Дойде до у дома и дадох му още 200 евро. Един ден ми се обажда и ми споделя, че ще мине през нас. Дойде и ми постави мост ", описа дамата.

Дилиана прекарва няколко дни с новия си мост. И схваща, че не е изработен от материала, за който е заплатила. 

" Ако бяха подписали контракт, трябваше да е разказана формата, цвета, материала, от който е направен мостът, тъй че да няма проблеми в следствие ", изясни Мария Петрова.  

Пациентката си желае парите назад, само че още веднъж по познатата скица зъболекарят изчезва.

Измамена е и Даниела Мочакос. При нея доктор Валериев трябвало да създаде протеза  за общо 700 евро.

" Три месеца ме лъга. После стартира да затваря телефона. Казват, че непрекъснато ходел по казина ", описа дамата.

Единственият човек, на който зъболекарят е върнал парите, е Константин Игнатов. В тази история друг е краят, само че не и пътя до него. В началото на октомври предходната година Константин се свързва със зъболекаря, тъй като се нуждае от протеза. 

" Аз му споделих че съм диабетик и имам проблеми с бъбреците и сърцето. Каза, че ще се съобрази със здравословното ми положение ", изясни мъжът.

И тук идва ред на капарото. Цената на протезата е 350 евро, споделя ни Константин. Първо зъболекарят желае 50. След два дни още 100 евро.

В този миг Константин вижда постове в обществените мрежи. Казва на доктора, че знае за измамите и си желае парите назад.

" Стреснах го и след 18 декември ми върна 300 евро. После ме блокира ", изясни Констанин.

И в Гърция, както и в България, зъболекарят сменя разнообразни адреси. Така в един миг хората, които настояват, че са били излъгани от него, губят следите му и не могат да си изискат парите.

В София зъболекарят продължава да работи, само че на нов адрес и под непознато име.

БЗС: Омерзени сме от случая със зъболекаря, упрекнат в измами

" Омерзени сме от случая. Никога не сме проявявали толерантност към сходно държание. Слава Богу, че става въпрос за изолиран случай. Това е актуалния Ястребовски. Този човек е квалифициран доктор по дентална медицина, положил е клетва, само че очевидно моралът му е по-различен, в сравнение с останалите зъболекари у нас. Той уронва престижа на останалите експерти ", съобщи в ефира на  " Здравей, Блъгария "  председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков.

Председателят  на Комисията по професионална нравственос на БЗС - Боряна Нецова, разясни, че първият сигнал за машинация е получен през януари 2020 година

" Много от хората подадоха сигнали към Централната комисия по нравственос. По закон препращаме тъжби в съответната Регионална гилдия, където е осъществено лекуването. Когато постъпват първите две тъжби, още на 27 февруари 2020 година, се задвижва административно наказателно произвеждане. Съставен му е акт за наказване, който обаче не може да му бъде връчен, тъй като се е покрил. Комисията се обръща към съответната регионална дирекция на Министерство на външните работи. По същото време търсене се прави и от Изпълнителна организация " Медицински контрол ". Когато този човек не е открит и не може да му се съобщи акта, няма по какъв начин да се премине към последващо деяние. Така е по закон. Когато идват идващите тъжби, сътрудниците установяват, че има признаци за осъществено закононарушение. Тогава цялата документи по случая е предадена в прокуратурата ", разясни Нецова.

" Според Закона за административни нарушавания и санкции, когато прокуратата стартира работа, БЗС стопира да работи. Единствено имаме опция да му отнемем правото да упражнява специалността 1 година ", сподели още Шарков.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР